Sicriul

 

Achizitionarea unui sicriu, in situatia unui deces, este esentiala. Legea Politiei Mortuare din Comunitatea Europeana prevede fara echivoc folosirea in timpul transportului a unui sicriu (construit conform cu anumite norme) care are in interiorul sau un alt scriu de zinc in interiorul caruia persoana decedata va fi inchisa ermetic in fata agentului de politie mortuara din localitatea in care a avut loc decesul. unui deces, este esentiala.

 Exista inca unele firme care incearca sa faca o repatriere din strainatate in Romania cu sicrie care nu sunt nici pe departe conforme cu standardele cerute de legislatie crezind ca vor rezolva problema la ,,mica intelegere’’ punand astfel familia in situatia de a cheltui sume mult mai mari pentru a recupera timpul pierdut si pentru achizionarea unui sicriu conform normelor legislative.

 Ce anume trebuie sa cunoasteti inainte de alege un sicriu?

1. Dimensiunile persoanei decedate: greutatea si inaltimea.

Este suficient sa aproximati valorile pentru persoana decedata, astfel incat la asezarea acesteia in sicriu sa nu fie nevoie de schimbarea sicriului din motive de rezistenta sau dimensiune. Sicriele cu 6 colturi sunt recomandate si pentru persoanele care au o constitutie mai mare in zona umerilor.

2. Dimensiunea locului de inhumare

Vom alege sicriul tinand cont de amenajarea locului in care va fi inmormantata persoana decedata:
- groapa fara constructii: dimensiunea standard este de 200 cm / 70 cm. Acesta dimensiuni dimesiuni pot fi adjustate dupa o discutie cu groparii de la cimitir.
- cripta: dimensiunea standard a unei cripte este de 200 cm / 70 cm la interior. Gura criptei poate fi mai mica decat dimensiunea standard interioara, deci nu luati in considerare simpla masuratoare din partea exteriora a criptei.
- cavoul: dimensiunea cavoului este mai putin importanta pentru alegerea sicriului deoarece se va tine cont de dimensiunea criptei din cavou.

 3. Culoarea sicriului

Culoarea sicriului se alege dupa preferintele dumneavoastra sau ale persoanei decedate (daca a comunicat acest lucru in timpul vietii).

 4. Modele florale

Un sicriu poate fi simplu (lucios sau mat), fara model stantat, cu modele florale (frunzulite, cercuri, spirale), sau cu modele stantate (exemplu: Cina cea de taina). Modelul se alege in functie de preferinte.

5. Accesoriile sicriului
Manerele si crucifixul, adaugate unui sicriu, aduc o nota de solemnitate acestuia. Puteti alege manere sau cruce de capac din metal sau plastic. In functie de varsta sau ocupatia pe care a avut-o in timpul vietii, celui mort i se pun in sicriu diverse obiecte pentru a-i fi trebuincioase pe lumea cealalta sau la traversarea vamilor vazduhului. Ciobanilor li se pune fluierul cu care a cantat la oi, celor batrani li se pune un toiag pentru a se sprijini in calatoria sufletului dupa moarte. Daca cel ce a murit era copil mic, in Bucovina exista obiceiul de a pune in sicriu o ulcica de lapte, o paine sau o placinta. In Banat, daca moare o femeie care avea copii, se pun in cosciug atatea papusi cati copii a avut pentru a le avea spre mangaiere. Daca se intampla sa moara cineva in Saptamana Luminata a Pastilor, i se pune in sicriu un ou rosu.

 6. Crucea si lenjeria sicriului

Sicriul pregatit pentru inmormantare trebuie sa contina lenjeria funerara, orarul mare, orarul mic, panza de fata si crucea pe care se va scrie numele persoanei decedate. Exista zone in care sicriul este impodobit cu busuioc si brebenei sau alte flori de gradina. Dupa punerea capacului, sicriele erau impodobite cu coroane funerare, mai ales cand mureau intelectuali ai satului, profesori sau preoti.